Prešov sa stane centrom intelektovo nadaných detí

13.05.2013 Prešov

Intelektovo nadaní žiaci z celého Slovenska sa 22. mája 2013 stretnú na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove, kde prebehne celoslovenské kolo nultého ročníka Logickej olympiády (LO).

Tá prvýkrát úspešne začína písať svoju históriu v tomto školskom roku vďaka iniciatíve Ľuboša Lukáča (učiteľ, školský špeciálny pedagóg), Miroslava Macka (predseda Mensy Slovensko), Lucii Hrebeňárovej (vysokoškolská pedagogička) a Ľubici Richmanovej Fabišíkovej (riaditeľka CPPPaP Sabinov).
V školských kolách logickej olympiády sa testovania zúčastnilo viac ako 1500 intelektovo nadaných žiakov základných škôl z celého Slovenska z 26 škôl s triedami, ktoré sú určené pre tieto deti. Celoslovenské kolo bude prebiehať v dvoch súťažných kategóriách, a to v kategórii A (žiaci 1. -4. ročníka), a v kategórii B (žiaci 5. -9. ročníka). Jednotlivé úlohy boli rozdelené do troch okruhov: logický úsudok, matematický úsudok a priestorový úsudok.
V celoslovenskom kole prebehne testovanie finalistov v dvoch kolách logických úloh. Po náročnom testovaní sa uskutoční beseda so spisovateľom Danielom Hevierom pri príležitosti vzniku unikátnej knihy KR. V. alebo krajina V, čiže kráľovná Viktória. Ide o prvú knihu s tematikou hemofílie, tvorenú a ilustrovanú priamo deťmi, ktorých život sprevádza práve táto diagnóza. Súčasťou besedy bude odborná prednáška o funkcii krvi v ľudskom tele. Po skončení besedy bude autogramiáda novej knihy Daniela Heviera.
Počas testovania detí bude pre pedagógov, študentov, odbornú verejnosť, ako aj rodičov a ďalších prítomných k dispozícii aj „alternatívny program“ pod názvom Prednášky o nadaných. Môžete tak spoznať intelektovo nadané deti vďaka prednášajúcim hosťom: Miroslav Macko (Mensa Slovensko), Jana Jurášková (Súkromná základná škola pre žiakov s intelektovým nadaním) a Martina Mátychová (Centrum nadania n.o.), Vladimír Dočkal (Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie), Irena Fazekašová (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Vranov nad Topľou), Anna Vašutová (Pedagogická fakulta PU Prešov), Dominika Štefková (Pedagogická fakulta PU Prešov).
V poobedňajších hodinách sa uskutoční Testovanie IQ. Test nie je závislý na kvantite získaných vedomostí, kultúrnom, jazykovom a spoločenskom zázemí. Ide o vyhľadávanie logických väzieb medzi grafickými symbolmi. Test nevyžaduje teda žiadne špeciálne vedomosti či vzdelanie.
Testovanie organizuje Mensa Slovensko medzinárodne uznávanými testami, pod dohľadom psychológa. Podmienkou je vek minimálne 14 rokov. Deti pod 14 rokov musia byť na testovanie vopred zaregistrované a musia prísť spolu so zákonným zástupcom.
Partnermi celoslovenskej LO intelektovo nadaných žiakov je OZ Prešovské nadané deti, mesto Prešov, Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie Sabinov, Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity Prešov a Obvodný úrad, odbor školstva Prešov.
Viac informácii o LO nájdete aj na webovej stránke súťaže www.logickaolympiada.sk.


Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región

mark